השתלת צואה לא מה שחשבתם…

מחקר כחול לבן! השתלת צואה מקדמת תגובה במטופלים עם מלנומה שעמידה לאימונותרפיה

חשיבותם של חיידקי המעי לבריאות ידועה זה מכבר. במערכת העיכול קיימים פי 10 חיידקים מאשר תאים בגוף. לחיידקים תפקידים רבים: שמירה מפני התיישבות חיידקים מחוללי מחלות, שמירה על שלמות המעי, ויסות של מערכת החיסון. מהבנה זו נבעה המחשבה על טיפול במחלות בעזרת העברת צואה מאדם בריא למעי של אדם חולה, טיפול שדווח כבר בסין העתיקה במאה ה-16. ברפואה המודרנית החלו ניסיונות בהשתלת צואה למצבי מחלה שונים מאמצע המאה ה-20.                                                                                                               

הוכח כי הרכב החיידקים הנמצאים באופן טבעי במעי (מיקרוביום) משפיע על תגובתם של גידולים לאימונותרפיה נוגדת PD-1 הן במודלים עכבריים והן בעקבות תצפיות של מטופלים. עם זאת, שינוי  של המיקרוביום של המעי בחולי סרטן לא נחקרה במסגרת ניסויים רפואיים. בעבודה זו ביצעו החוקרים ניסוי רפואי משלב 1, על מנת להעריך את הבטיחות וההיתכנות של השתלת צואה (FMT, fecal microbiota transplantation), והשראה מחדש של אימונותרפיה נוגדת PD-1 בעשרה מטופלים עם מלנומה גרורתית שעמידה לטיפולים נוגדי PD-1. התורמים הם חולי מלנומה גרורתית שהגיבו לאימונותרפיה. ההשתלה בוצעה באשפוז ע”י קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה כדי לפזר את השתל ישירות לתוך המעי. הפרוצדורות בוצעו ע”י גסטרו-אנטרולוג מומחה. 

התקבלו תגובות קליניות בשלושה מטופלים, כולל שתי תגובות חלקיות ותגובה מלאה אחת. יש לציין כי בעקבות הטיפול בהשתלת צואה נצפו: 1. שינויים חיוביים בתסניני תאים של מערכת החיסון. 2. שינויים בפרופיל ביטוי גנים הן בשכבת רירית המעי והן במיקרו-סביבה של הגידול. 

לממצאים ראשוניים אלו ישנן השלכות חשובות על שינוי/החלפת (מודולצייה) הרכב החיידקים של המעי במסגרת טיפול בסרטן.

קטעים מתוך ראיון עם פרופ’ טל מרקל ב”ידיעות אחרונות” 5.3.21

באיזה סוגי סרטן התקדמנו ובאיזה לא?

“זו רפואה מותאמת אישית במהופך, כי יש לנו היום ביד כמה תרופות מדף אימונותרפיות טובות, הן עושות עבודה יפה ב-30 אחוז מהמקרים, אבל למה הן לא עובדות מספיק טוב ב-70 אחוז האחרים? מה בגידולים של האנשים האלה שונה שאצלם זה לא עובד? אז במקום ללכת ולפתח עוד תרופות לעוד סוגי גידולים, אמרנו: בוא נלך הפוך, בוא נשנה משהו בחולה ואחרי שנשנה אותו ננסה את התרופה שוב.

איך משנים את החולה?

החלטנו לעבוד עם המיקרוביום, הצואה של החולים, יש הרבה חיידקים במעיים וחיידקים מדברים כל הזמן עם מערכת החיסון והם מעצבים אחד את השני…

ביצענו את המחקר בחולי מלנומה וחלקם השיגו תוצאה נפלאה – כל הגידול נעלם, ולהרבה זמן – וחלקם לא השיגו כלום. אז אמרנו: ניקח את המיקרוביום של מי שזה הצליח אצלו בצורה פנטסטית, ונשים אותו אצל ההוא שזה לא עבד אצלו בכלל ונראה אם יש שינוי בתוצאות האימונותרפיה. עשינו את זה בעשרה חולים – השתלנו בהם צואה באמצעות קולונוסקופיה וקפסולות בבליעה – ובשלושה מהם חלה נסיגת מחלה משמעותית. אצל אחד מהם המחלה נעלמה לגמרי כבר 28 חודשים…  אלה עשרה אנשים ששום דבר כבר לא עזר להם, שלא היה לנו יותר מה לתת להם, אבל זה עדין מחקר קטן”.

למאמר המלא:

Fecal microbiota transplant promotes response in immunotherapy-refractory melanoma patients

Erez N. Baruch et al

Science, Vol 371, Issue 6529 05 February 2021 pp. 602-609

https://science.sciencemag.org/content/early/2020/12/09/science.abb5920

מכון אלה מגייס מטופלים למחקר השתלת צואה.

לפרטים, נא לפנות לד”ר גיא בן בצלאל.

השתלת צואה לא מה שחשבתם…

שתף
ניוזלטר שלנו

מלנומה בצעירים ובמבוגרים

שירן סלין זיו, מטופלת ומלווה רפואית בעמותה, מראיינת את ד”ר נתי אשר, מנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה, במרכז דוידוף, בילינסון. ד”ר אשר מדבר על ההבדלים

קרא עוד »